2011. július 22., péntek

FORMA TORTA

A torta a cukrász szakmában számomra a fantázia  szárnyalását jelenti. Na ez aztán még a kreatív lehetőségek világa .Egy betöltött torta még bármivé átalakulhat a munka során,szerintem ez hasonlít a szobrászathoz.
Annyi a különbség,hogy itt nem egy sziklából vagy egy nagy fából vagy agyagból,hanem tortából és marcipánból alkotunk valami különleges dolgot. Nagyon sok lehetőség és megoldás van amit használhatunk,én általában egy egyszerű kör vagy szögletes formából alakítom ki  a kívánt formát .Vajkrémmel kenem át és finomítom tovább a kívánt alakzatot,de a végleges formát a marcipán vagy burkoló massza felvitele adja meg.Segédeszközöket pl: mintázófát és kiszúrókat használok,de a legfontosabb munkaeszköz mégis a kéz marad.Abban van minden tudás amire szükség lehet,na és a fantázia :)
Saját tapasztalatból tudom,hogy ebben a legjobbak a gyerekek( mármint a fantáziájuk ,határtalan )
Két kisfiam ,már jóval a szülinapja előtt  azon gondolkodik milyen legyen a tortája . Természetesen ez napi,heti szinten változik a nagy napig.Verda és Thomas az örök favorit,bár az utóbbi időben színre lépett a Transformers és a Hotweels.






Az általam készített formatorták számát megmondani sem tudom.Mindig vannak kedvenc mesefigurák az aktuális mesefilmekből,ezeket az ember egy idő után,futószalag szerűen gyártja .Az első figura mindig különleges,mert az ember fantáziál a tortáról,hogy mit, hogyan fog majd készíteni.A következő ugyanolyan torta készítésénél ,már nagyobb rutinnal dolgozik a cukrász,így lassan elveszti a varázsát.De szerencsére mindig van valami új és érdekes figura és ezzel együtt mindig van kihívás.



Az utazó bőröndök és táskák az egyik nagy kedvencem,ezekben mindig van valami személyes ,valami személyre szabott.Stílusuk van,ami a mesefigurákra már nem túl jellemző.Tervezem,hogy majd készítek egy bejegyzést ahol megmutatom a kedvenceket,esetleg készítek is egyet ,hogy lássátok én hogyan dolgozom.




Autó torták egy másik kategória .Ezek is különlegesek,áramvonalasak és mindig talál az ember bennük kihívást.Később mutatok majd ezekből is egy válogatást.(remélem elhiszitek,készítettem,már párat )

 Na és vannak az igazi különlegességek ,mint a sakktábla torta,na hát ez kemény meló volt!A figurák feladták nekem a leckét.Ráadásul egy kedves ,régi vendégemé volt,szerettem volna szépet készíteni.

Folyt... köv...




1 megjegyzés:

  1. Gyönyörűséges tortáid vannak! Hát ez az autó!
    {mintha arra várna, hogy beleüljek... :)}

    VálaszTörlés