2016. január 18., hétfő

Réteges desszert receptje

A réteges desszertek azért  olyan kedveltek, mert a legegyszerűbb vendégváró, ami minden szakmai tapasztalat nélkül könnyen elkészíthető és a választott íztől függően szabadon variálható is ...

Én jelen esetben egy tiramisu jellegű desszertet készítettem aminek a receptjét most ismét megosztom veletek.



Hozzávalók egy körülbelül 2 literes edényhez:

1 csomag babapiskóta készen vásárolt, vagy saját magunk is készíthetjük (recept a végén )

Krémhez :
 főzött alaphoz:
3 dl tej
3 dkg vaníliás pudingpor
fél rúd vanília
10 dkg cukor

30 dkg mascarpone
3 dl tejszín habbá verve

2 dl kávé ( én közepes erősségűt főztem, de mindenki saját ízlése szerint készítheti )
1 dl méz ( én napraforgó mézet használok, mert szerintem azzal finomabb )
0,5 dl amarettó likőr


A 3 dl tejből a pudinggal, cukorral és kikapart vaníliarúddal krémet főzünk, majd kihűtjük és ezután jól kikeverjük. A kihűlésig érdemes letakarni fóliával, hogy ne bőrösödjön be a teteje.
dúsítjuk a mascarponéval, majd végül a habbá vert tejszínnel.

Az előre lefőzött és kihűtött kávét elkeverjük a mézzel és a likőrrel, majd ebbe elkezdjük a piskótákat megmeríteni és egy picit megáztatni. Egy üvegedénybe teszünk a krémből néhány kanállal és erre csillag alakban elrendezünk körkörösen néhány áztatott piskótát. érdemes félbe törni a piskótákat, hogy szépen ki lehessen rakni az edényt. ezután a krémből néhány kanál ismét és erre jön egy újabb réteg áztatott piskóta. Ha igazán szépet akarunk, akkor a piskótákat mindig az előző sor piskóta közé tegyük és így szépen kirajzolódik majd a mintája az edény falán....
Folytassuk ezt addig, amíg az edény megtelik :)
A tetejét én csokiforgáccsal és kakaóval díszítettem meg.

Arra ügyeljünk, hogy a piskótákat csak néhány másodpercig tegyük a kávés szipupba, hogy ne ázzon át teljesen !


A végeredmény egy kellemes desszert, ami felnőttek és gyermekek kedvence lesz :)
Néhány órás hűtőben pihentetés után a végeredmény egy selymesen lágy krém, pikáns piskótákkal rétegezve... A krém amiatt semlegesebb, mert a mézes kávés piskóták megadják a desszert tökéletes összhangját .

Piskóta készítése



2 db tojás sárgája
4 db tojás fehérje
6 dkg cukor
9 dkg liszt

A tojások fehérjét verhük habbá a cukorral és a tojások sárgáját keverjök bele néhány mozdulattal egy habverővel, majd forgassuk bele a lisztet.
A kész tésztát tegyük egy habzsákba és papírral fedett sütőlapra nyomjuk piskóta formákat. A tetejüket hintsük meg liszt porával és süssük ki 160 fokos sütőben készre , kb 8-10 perc alatt
Hagyjuk a lemezen kihűlni és használhatjuk is :)
Ha olajozott és lisztezett lemezen sütjük, akkor ropogósabbak lesznek .




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése